Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Museum kerkelijke kunst

Uit het Jaarverslag 2012

Voor de wisselexpositie ‘Monnikenwerk, kloosters in Fryslân’ werd ruime medewerking ontvangen van Tresoar, Leeuwarden en de abdij van Egmond. Beide instanties stelden spontaan stukken uit hun collectie ter beschikking. En van de Rabo-bank werd een tegemoetkoming in de kosten van deze expositie ontvangen.

In mei – en wel de eerste twee weekenden - deed ons museum mee aan de manifestatie Kunst in Workum, De organisatie opgezet door Kunstenaar in Workum en Beeldenstad Workum kan tevreden terugkijken op de dit gebeuren, niet in het minst omdat ‘it waar tige meiwierre’. Onze wisselexpositie, al hiervoor aangehaald, werd op 27 april geopend door emeritus pastoor Jan Romkes van der Wal, geen onbekende voor ons museum. Hoewel de reacties op deze tentoonstelling enthousiast waren, heeft dat niet tot een toename van bezoekers geleid. De teller, schrijft de secretaris, bleef steken op 1911. Wat hier de oorzaak van is, is natuurlijk giswerk: Economische crisis, minder aansprekend onderwerp van de expositie? Wie zal het zeggen, feit is dat veel musea minder bezoekers hebben geregistreerd.

Eind vorig jaar trad onze voorzitter Ton Visser af, hij werd, zoals bekend, opgevolgd door Bouwe Rijpma. De scheidende voorzitter blijft overigens nog wel actief voor het museum; hij wil zich nog graag inzetten om de wisselexposities mee op te zetten.

In het ‘personeelsbestand’ deden zich geen grote wijzigingen voor. Op 7 november werd van een aantal medewerkers afscheid genomen, die voor hun vaak jarenlange inzet een attentie kregen overhandigd. Voor deze bijeenkomst had het bestuur mevrouw Loeki Langendoen uit De Pol van ‘het Tweede Lichtje’ bereid gevonden te vertellen over de fabricage van kaarsen, waarbij de aanwezige vrijwilligers iets van de kunst van het maken van deze sfeervolle lichtdragers mochten proberen onder de knie te krijgen. Na afloop van deze ‘workshop’ was er een ‘hassebasje’ in de vorm van meer of minder geestrijk vocht. Tot slot was er een warm buffet, waarvan met enthousiasme gebruik werd gemaakt.

Mede dankzij de kundigheid en de inzet van de vrijwilligers, mag het museum weer een aantal jaren het schildje met Geregistreerd Museum op de gevel voeren, een felbegeerd - en door de overheid erkend –kwaliteitskenmerk. Dit kenmerk staat niet alleen voor kwaliteit, maar speelt, naar steeds duidelijker wordt, onmiskenbaar een rol in de toekenning van (structurele) exploitatiesubsidies door overheidsinstanties. Tot slot merkt onze secretaris op dat de oude vertrouwde postbus steeds minder gevuld raakt en de digitale box steeds voller: ‘Tiden hawwe tiden’

Op ’e skille I

Waarschijnlijk is de mare van de komst van het Spintol Poppenhuis ons al vooruit gesneld. Daarom past een korte explicatie van het hoe en waarom wel in deze nieuwsbrief. De Spintol is een organisatie bestaande uit vrijwilligers, die in Exmorra gevestigd is en een door een hobbyïst gemaakt Poppenhuis in de vestigingsplaats exploiteerde. Door omstandigheden kon dit poppenhuis daar echter niet meer tentoongesteld worden. Door bemiddeling van onze vrijwilliger Sjaak Yntema kwam dit poppenhuis, kortgezegd, in Workum terecht, waar het met hulp van hem en enthousiaste vaklieden uit Exmorra, Thomas Postma (de uitvoerder die de restauratie van de St. Werenfridus in 2002 afsloot) en Durk Elgersma, in ons museum kon worden opgebouwd, en wel in de kapelaan Abeling-zaal, zoals die kamer sinds dit jaar door het leven gaat. Het maakt echter geen permanent deel uit van onze collectie, maar wel zullen wij in overleg met de Spintol-organisatie het beheer voorlopig gaan voeren en dat betekent tevens dat de toegang via ons museum is geregeld. Op vrijdag 26 april vindt de opening plaats van de wisselexpositie ‘Behouden Vaert’. Wij hebben ds. W.B. Beekman, predikant van de PKN-gemeenten Molkwerum en Warns, en veelgelezen columnist in de zaterdag-editie van de Leeuwarder Courant, bereid gevonden om ‘yn oparbeidzjen mei’ mevr. dr. M. Bulthuis de opening te verrichten. Aansluitend zal eerstgenoemde met een toepasselijk woord het onderwerp van de expositie – religie op hakkeborden en ander scheepssier – toelichten.

Zaterdag 4 mei is het museum van 11.00-17.00 uur geopend in het kader van het Workumer Kunstweekend. Toegang € 3,50/persoon.

Die datum is tevens het startpunt van de werkzaamheden van onze vrijwilligers – het werkkapitaal van het museum - die de balie in het museum in het seizoen 2013 zullen bevolken.

Zondag 5 mei is het museum gesloten.

Vanaf maandag 6 mei zal het museum dan tot halverwege september volgens het opgestelde rooster geopend zijn.