Vaste expositie

De collecties zijn verdeeld over verschillende ruimtes,als eerste een waardevol stuk oud-Workum in de Workumerkamer, in de laatste jaren van de 18e eeuw ingericht in een huis aan het Súd in Workum en sinds 1998 ondergebracht in dit museum. De wanden van deze kamer zijn voorzien van tegeltableaus met voorstellingen van de vier jaargetijden. Het geheel omvat ongeveer 1500 tegels.

. tegels.jpg tegels2.jpg

In de gang hangt een 14 tal kruiswegstaties (1924) uit de school van Toorop. In de trappenhal hangen schilderijen van de in 1980 overleden pastoor J.H.Janning.

De grote kamer wordt gebruikt voor wisselexposities. Op de eerste etage vindt u de Bulthuis collectie. Nanning Hendrik Bulthuis (1885-1977) vervaardigde een collectie houten beelden die een weergave zijn van een kleine eeuw sociaal-culturele geschiedenis. In de middelste kamer(boven) vindt u een fraai beschilderde kast,(1728) vitrines kerkelijk zilver en een collectie liturgische kleding. Ook in de voorste kamer is kerkelijk erfgoed.

. kast.jpg kapel.jpg

In de achterste kamer (boven)zijn prachtige grote houten en bronzen beelden geplaatst.

Bezienswaardig is ook de ruim twee meter hoge en achttien meter lange lambrisering in de Janningkapel, afkomstig uit een kerk in het voormalige Oost-Duitsland. Opvallend zijn de in hout gesneden weergaven van schilderijen van Rafaël en de gebroeders van Eijk.

Ook het neo-gotische uit 1877 daterende kerkgebouw is te bezichtigen. De bouwmeester A.Tepe liet zich inspireren door de Westfaalse en Nederrijnse gotiek. De gave en rijke versierselen in de vorm van beschilderingen, beeldhouwwerken en gebrandschilderde ramen scheppen een feestelijke sfeer. Langs de wanden hangen kruiswegstaties, die in 1851 door de Friese schilder Otto de Boer zijn vervaardigd.